Najnowsze wpisy, strona 1


mar 29 2022 Warka #6 bIrokez - Western IPA
Komentarze (0)
warki 

bIrokez

Typowa warka na amerykańskich chmielach z dodatkiem pieprzu peruwiańskiego



Chyba najlepsze piwo, które udało mi się jak dotąd skonstruować

 ocena 5,5/6

Chmiele
Idaho
Sabro

etykieta:

geddeon   
mar 19 2022 Warka #5 Lola Montez
Komentarze (0)
warki 

Warka nr, 5
Miało być "irlandzkie" wyszło trochę północno-angielskie ;) 



Niezbyt udana warka
Niby smak Irish Ale, ale coś brakuje.... 

Ogólna moja ocena:  2,5/6


Kolorek dość fajny jak na styl, ale tylko kolorek. 
Smak nie do końca doskonały

Etykieta:

geddeon   
lut 27 2022 Warka #4 - Black Rose- American Brown Ale...
Komentarze (0)
warki 

Po zabawie z ekstraktami, przyszedł czas na prawdziwe zacieranie
Na warsztat poszedł American Brown Ale
"Black Rose" - to oczywiście tytuł utwóru zespołu Volbeat wink
https://youtu.be/mxxVuDXJtrE?t=33

Miał być kolorek bursztynowy.... wyszedł trochę podobny, tyle, że bardziej mętno-brązowy



Niestety błędem było dodanie na aromat dodatku w postaci lekko rozdrobnionych 5 gramów kawy brazylijskiej
To w znaczący sposób wpłynęło na zapach i smak.




Słody:

Ziarno Viking Pale Ale malt      
Ziarno Viking cookie Malt      
Ziarno Strzegom Karmel 150      
Ziarno Strzegom Czekoladowy ciemny      
         


Chmiele :

Gotowanie Challenger 15 g    
Gotowanie Fuggles 15 g    


Ogólna moja ocena:  3/6
Tak, że "dupy nie urywa"  frown

Etykieta:

geddeon   
lut 10 2022 Warka #3 Konfederackie - American Pal...
Komentarze (0)
warki 

Konfederackie - APA

Ostatni zaplanowany twór na bazie samych ekstraktów WES

...

Chmiele:

Gotowanie Mackinac 10 g 20 min 12 %
Gotowanie Sabro 10 g 15 min 15 %
Aromat (koniec gotowania) Idaho 7 10 g 5 min 12.7 %

Dodatki : Skórka gorzkiej pomarańczy



Moja ocena: 3,5/6  Mogło być lepsze....  

Etykieta:


 


geddeon   
sty 22 2022 Warka nr.2 New Beer's on the Blok's Belgian...
Komentarze (0)

Kolejna warka z ekstraktów
Tym razem Belgijski ALE

Dodatki
- skórka gorzkiej pomarańczy
- cukier kandyzowany

 

 

Gotowanie Oktawia 30 g 60 min 7.1 %
Gotowanie Hallertau Tradition 30 g 15 min 5 %   
Aromat (koniec gotowania) Sybilla 30 g 5 min 3.5 %

Moja ocena 3,5 /6

Etykieta:

geddeon