Komentarze (0)
bIrokez
Typowa warka na amerykańskich chmielach z dodatkiem pieprzu peruwiańskiego
Chyba najlepsze piwo, które udało mi się jak dotąd skonstruować
ocena 5,5/6
Chmiele
Idaho
Sabro
etykieta:
Blog o tematyce piwowarstwa domowego
bIrokez
Typowa warka na amerykańskich chmielach z dodatkiem pieprzu peruwiańskiego
Chyba najlepsze piwo, które udało mi się jak dotąd skonstruować
ocena 5,5/6
Chmiele
Idaho
Sabro
etykieta:
Warka nr, 5
Miało być "irlandzkie" wyszło trochę północno-angielskie ;)
Niezbyt udana warka
Niby smak Irish Ale, ale coś brakuje....
Ogólna moja ocena: 2,5/6
Kolorek dość fajny jak na styl, ale tylko kolorek.
Smak nie do końca doskonały
Etykieta:
Po zabawie z ekstraktami, przyszedł czas na prawdziwe zacieranie
Na warsztat poszedł American Brown Ale
"Black Rose" - to oczywiście tytuł utwóru zespołu Volbeat
https://youtu.be/mxxVuDXJtrE?t=33
Miał być kolorek bursztynowy.... wyszedł trochę podobny, tyle, że bardziej mętno-brązowy
Niestety błędem było dodanie na aromat dodatku w postaci lekko rozdrobnionych 5 gramów kawy brazylijskiej
To w znaczący sposób wpłynęło na zapach i smak.
Słody:
Ziarno | Viking Pale Ale malt | |||
Ziarno | Viking cookie Malt | |||
Ziarno | Strzegom Karmel 150 | |||
Ziarno | Strzegom Czekoladowy ciemny | |||
Chmiele :
Gotowanie | Challenger | 15 g | ||
Gotowanie | Fuggles | 15 g |
Ogólna moja ocena: 3/6
Tak, że "dupy nie urywa"
Etykieta:
Konfederackie - APA
Ostatni zaplanowany twór na bazie samych ekstraktów WES
...
Chmiele:
Gotowanie | Mackinac | 10 g | 20 min | 12 % |
Gotowanie | Sabro | 10 g | 15 min | 15 % |
Aromat (koniec gotowania) | Idaho 7 | 10 g | 5 min | 12.7 % |
Dodatki : Skórka gorzkiej pomarańczy
Moja ocena: 3,5/6 Mogło być lepsze....
Etykieta:
Kolejna warka z ekstraktów
Tym razem Belgijski ALE
Dodatki
- skórka gorzkiej pomarańczy
- cukier kandyzowany
Gotowanie | Oktawia | 30 g | 60 min | 7.1 % |
Gotowanie | Hallertau Tradition | 30 g | 15 min | 5 % |
Aromat (koniec gotowania) | Sybilla | 30 g | 5 min | 3.5 % |
Moja ocena 3,5 /6
Etykieta: